Semalam ada laa try buat roti nan cheese. Teringin punya pasal. Sebab asyik terbayang je roti nan cheese kat kedai Barra, Bangi, Selangor. Alhamdulillah hasil daripada resepi di facebook menjadi. Lembut rotinya. Nak sedap tambah mozarella cheese banyak2 dan disertakan kuah kari untuk dimakan bersama-sama roti. Perghhh... sedap..
Bahan-bahan:
350gm/3 setengah cawan tepung gandum
1 paket yis mauripan (rendam dalam air)
1 biji telur
1 sudu besar gula
Garam secubit rasa
4 genggam keju mozarella / ikut citarasa nak letak banyak mana
Air secukupnya
Cara-caranya:
- Masukkan garam, gula, yis dan telur ke dalam tepung. Gaul dan uli sehingga sebati. Masukkan sedikit demi sedikit air sehingga doh menjadi betul2 lembut.
- Biar sebentar doh selama 15 minit bagi menaikkan doh tersebut.
- Kemudian, uli lagi supaya doh kenyal.
- Bahagikan doh kepada sederhana besar. Masukkan keju ke dalam doh sebagai inti dan bulatkan kembali.
- Setelah dimasukkan kesemua keju, canaikan semula doh tersebut untuk digoreng dalam kuali.
![]() |
Cheese sebagai inti untuk dimasukkan ke dalam doh |
![]() |
Tengah menggoreng menggunakan sedikit majerin |
Selamat mencuba uolss. iolss dah cuba. Anda bila lagi. HEHEHE.
No comments:
Post a Comment